Šī lapa ir izdrukāta no LELB Dubultu draudze
Interneta adrese:
http://dubultu-draudze.lelb.lv/?ct=koncerti&fu=read&id=611

Ukrainas Nacionālā zēnu kora DUDARYK koncerts 29.07.pl.19.00

Edīte Alpe
2022.07.12 15:19

Ar koncerttūri Latvijā viesosies Ukrainas Nacionālais Akadēmiskais zēnu koris DUDARIK (Ļviva). Viņu mērķis ir vākt ziedojumus Ukrainas atbalstam, koncertējot Rīgā un Jūrmalā.

Garīgās mūzikas koncerts Dubultu ev. lut. baznīcā notiks 29. jūlijā plkst. 19.00.

Ukrainas Nacionālais Akadēmiskais zēnu koris DUDARIK ir augsta līmeņa starptautiski pazīstams kolektīvs. Saņēmis Nacionālo Tarasa Ševčenko balvu, kas ir augstākais valsts apbalvojums kultūras nozarē Ukrainā, kā arī daudzus citus apbalvojumus. DUDARIK sniedzis vairāk nekā 2500 koncertu Ukrainas un pasaules prestižākajās koncertzālēs, tostarp Kārnegi zālē, Parīzes Dievmātes katedrālē, Vankūveras Air Place, Nacionālajā filharmonijā Varšavā, pilī "Ukraina", Ukrainas Nacionālajā operā, Ukrainas Nacionālajā filharmonijā.

 

Kori 1971. gadā dibināja vadošais ukraiņu kormeistars Mykola Katsal ar Ļvivas Ukrainas mūzikas biedrības palīdzību. Kopš tā laika Dudariks ir iekarojis vadošās pasaules skatuves. 1985. gadā DUDARIK nodibināja pirmo kora skolu Ukrainā. Korī dzied zēni, šīs skolas audzēkņi, kā arī profesionāli kora dziedātāji vīru balsu grupās. Kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Dmitro Kacals.

 

DUDARIK kora repertuārs ir ļoti daudzpusīgs – regulāri tiek atskaņots plašs senās un mūsdienu kormūzikas klāsts. Kolektīvam īpaši tuva ir ukraiņu nacionālā garīgā kora mūzika (Dmitrija Bortņanska, Artēmija Vedeļa, Maksima Berezovska kompozīcijas u.c.). Otra svarīgākā repertuāra joma ir vokāli simfoniskās mūzikas lielo formu atskaņojumi (Dž. Pergolēzi Stabat Mater, K. Orfa Carmina Burana, V.A. Mocarta Rekviēms, L. van Bēthovena Simfonija Nr.9 , L.Bernsteina Simfonija Nr.3 “Kadisz” , J.S. Baha Ziemassvētku oratorija J. Haidna "Septiņi Kristus vārdi" un "Nelsona mesa“).

Šķiet, ka starp dažādu laikmetu pasaules mūzikas šedevriem nav neviena, ko "Dudariks" nespētu izpildīt. Koris ne tikai interpretē vispāratzītos klasiskos šedevrus, bet arī rada unikālu to interpretācijas ukraiņu versiju – ar tembra skaistuma pilnību, kas pārsteidz ar dinamiskās paletes bagātību.

Jūrmalnieki, atbalstīsim Ukrainu, apmeklējot 29. jūlijā plkst. 19.00 garīgās mūzikas koncertu Dubultu ev. lut. baznīcā un ziedosim šīs valsts brīvības cīņai!