Šī lapa ir izdrukāta no LELB Dubultu draudze
Interneta adrese:
http://dubultu-draudze.lelb.lv/?ct=koncerti&fu=read&id=279

Uz jubilejas koncertu ielūdz Edīte Alpe

Ģirts
2013.02.14 21:14

2013. gada 2. martā plkst. 16.00 draudzes ērģelnece Edīte Alpe aicina uz savu jubilejas koncertu. Kopā ar ērģelnieci muzicēs daudzi solisti -Monta Martinsone (soprāns), Ilze Lappuķe (flauta), Kristīne Ojala (kokle), Dzidra Pelēķe (vijole), Daiga Solovjova (saksofons), Jāzeps Jermolovs (vijole), Žoržs Siksna (tenors), un draudzes koris diriģentes Māras Jermolovas vadībā.

Edīte Alpe (dz. Freimane) dzimusi 1973. gada 26. februārī Latvijā, Jūrmalā, kur arī līdz šim dzīvo un strādā. 1989. gadā pabeigusi Jūrmalas mūzikas skolas klavieru klasi (ped. Māra Kļaviņa), 1992. gadā Jāz. Mediņa mūzikas vidusskolas kordiriģēšanas nodaļu. Pēc tam iestājusies Jāz. Vītola Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas nodaļā, bet pēc otrā kursa mainīja specialitāti un turpināja studijas augstskolas ērģeļu klasē (prof. Larisa Bulava). 1998. gadā ieguvusi bakalaura grādu, bet 2000. gadā studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā noslēdzās līdz ar maģistra grāda ieguvi. Papildinājusies Ziemeļuplandes internacionālajā Bruksorgel vasaras akadēmijā Zviedrijā un studējusi Karaliskajā konservatorijā Toronto, Kanādā.
Koncertējusi Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Krievijā un Kanādā. Piedalījusies ērģeļmūzikas festivālā “Rīgas Doms” un Liepājas ērģeļmūzikas festivālos. Kopā ar dzīvesbiedru Tālivaldi Deksni ērģeļu duetā koncertējusi vairākās Latvijas banzīcās, kā arī Krievijā (Maskavā), Vācijā, Somijā un Zviedrijā. Sadarbojusies ar daudziem solistiem un instrumentālistiem kā piem., Ilonu Bageli, Solveigu Raju, Ingu Šļubovsku, Evitu Zālīti, Raimondu Bramani, Žoržu Siksnu, stīgu orķestri “Latvijas filharmoniķi” un daudziem citiem.
Kopš 1991. gada darbojas kā luteriskās baznīcas ērģelniece, bijusi Bulduru, Ķemeru un Dubultu draudžu ērģelniece, no 2000. gada ir pastāvīga Dubultu ev. lut. draudzes ērģelniece, kā arī muzikālās dzīves vadītāja, koncertu producente. Vairākus gadus vadījusi Jūrmalas pilsētas korus “Vilnis” un “Lira”. No 1998. gada ir pasniedzēja Jūrmalas mūzikas vidusskolā, kur nu jau septiņus gadus pasniedz arī ērģeļspēli. Jūrmalas mūzikas vidusskola ir vienīgā vidējās izglītības iestāde Latvijā, kur iespējams apgūt profesionālās ievirzes izglītību ērģeļspēles specialitātē.
Kopā ar Tālivaldi Deksni 2000. gadā uzsākusi jaunu ērģeļu iegādes projektu Dubultu ev. lut. baznīcai no Anglijas. Piecu gadu laikā šis vēsturiskais trīs manuāļu angļu instruments uzstādīšanas gaitā piedzīvojis nopietnu restaurāciju un tagad var tikt uzskatīts par Jūrmalas pilsētas muzikālās dzīves neatņemamu sastāvdaļu – šis krāšņais instruments skan gan draudzes dievkalpojumos, gan arī dažādos koncertos un ērģeļmūzikas festivālos.
Edīte Alpe Dubultu baznīcā veidojusi dažādus koncertciklus - “Vasaras mūzika Dievnamā” (2006, 2007), ērģeļmūzikas festivālu “Vox angelica” (2008, 2009, 2010, 2011, 2012), “Rietumeiropas garīgās kora mūzikas vasara” (2010), “Ērģeļmūzikas vasara” (2011, 2012) u.c. Patreiz iecerēts vērienīgs projekts sadarbībā ar aģentūru “Rīga – 2014” un Jūrmalas Kultūras centru Eiropas kultūras galvaspilsētas svētku gadā, kas būs līdz šim nebijis notikums Latvijas ērģeļmākslas jomā – Rīgas, Liepājas un Jūrmalas – triju vadošo ērģeļmūzikas festivālu norises vietu sadarbības projekts - koncertu cikls “Ērģeļmūzika BACH zīmē” ar daudzu latviešu ērģelnieku un citu mūziķu piedalīšanos, latviešu komponistu jaundarbiem u.t.t. Projekta idejas autore un mākslinieciskā vadītāja ir Edīte Alpe.